Kålsoppa med frikadeller

Ingredienser (4 portioner)

Soppan:

  • ½ vitkålshuvud (ca 500 g), strimlat
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 morötter, skivade
  • 1 liter grönsaks- eller köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kummin (valfritt, ger extra god smak)
  • Salt & peppar efter smak
  • 1 msk smör eller olja

Frikadeller:

  • 400 g blandfärs (eller nötfärs)
  • 1 ägg
  • ½ dl ströbröd
  • ½ dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 vitlöksklyfta, riven (valfritt)


Gör så här:

Soppan:

  1. Fräs lök och morötter i smör eller olja i en stor kastrull.
  2. Tillsätt vitkålen och låt fräsa i några minuter tills den mjuknar lite.
  3. Häll på buljongen, tillsätt lagerblad, timjan och kummin. Låt soppan sjuda i ca 15 minuter.

Frikadeller:

  1. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 5 minuter.
  2. Tillsätt färs, ägg, salt, peppar och eventuellt vitlök. Blanda väl.
  3. Forma små köttbullar och lägg dem försiktigt i den sjudande soppan.
  4. Låt sjuda i ca 10 minuter tills frikadellerna är genomkokta.

Servering:

Ta bort lagerbladet och smaka av med salt och peppar. Servera soppan rykande varm, gärna med en klick senap och ett gott bröd vid sidan av.

En värmande, näringsrik och mättande soppa! 😋🥣

Privacy policy

OK